Det här med att hitta sin målgrupp

För att framgångsrikt nå ut till kunderna måste du veta vilka de är. Du behöver inte veta exakt vem var och en är, men du måste känna till vilken grupp de hamnar i. Din marknadsföring behöver nämligen anpassas efter om dina kunder är stadsbor på över 65 år eller om de är ortsbor i yngre medelåldern.

(Källa: Unsplash)

Varför det är viktigt att hitta sina målgrupper

Det är avgörande för din framtid som företagare att ta reda på vilka dina kunder är. Inte bara hjälper det dig att anpassa dina tjänster och produkter. Det hjälper dig sedermera att expandera utanför den befintliga kundgruppen utan att förlora dina stammisar. 

Målgruppsanalys från grunden

Nu vet du varför det är viktigt att identifiera dina målgrupper. Nästa steg är hur du praktiskt går tillväga för att göra det genom en målgruppsanalys. Praktiskt taget alla människor ingår i en potentiell målgrupp, men om ditt företag inte är världsomfattande måste du minska ditt område. För mindre företag är det bästa att titta på de befintliga kunderna och utgå från dem. Vilka är de och vad är det som utmärker dem? Om du har ett företag som säljer mountainbike-cyklar ska du titta på vilka som köper dina cyklar. Är det en mix av män och kvinnor i en viss åldersgrupp har du en bra start. Kommer dessa köpare från ett och samma geografiska område har du ytterligare en faktor. All information du kan samla in genom att titta på dina befintliga kunder och intressenter kan hjälpa dig att anpassa din marknadsföring för att nå ut till flera personer som faller inom samma kategori. 

(Källa: Unsplash)

Har du flera olika målgrupper som kunder är det viktigt att göra marknadsföringen både allmän och personlig. Streamingtjänster brukar vara duktiga på detta. Genom sociala medier berättar de sakligt om sitt utbud och vad som är på gång, medan de anpassar marknadsföringen som exempelvis skickas via mejl eller sms till kunderna baserat på vad de tittar eller lyssnar mest på. Liknande principer följs av tv-bolag. En kund som följde Melodifestivalen, och som inte behövde knappa in sökorden eurovision vinnare odds för att veta att John Lundvik har en bra chans att komma högt, kommer med stor sannolikhet att vilja få information om andra musiktävlingar som t.ex. Idol. Samma sak gäller för kunden som följer slutspelet i SHL. Med största sannolikhet vill hen få information om sändningarna av världsmästerskapen i ishockey. 

Fråga kunderna!

När du har hittat dina målgrupper och du är nöjd med din marknadsföring är det ändå viktigt att leta efter sätt att förnya sig. Detta kan du göra genom att nå ut till kunderna och fråga dem vad de vill ha eller se mer av. Ett enkelt sätt att göra det här på är genom enkäter eller öppna frågor på exempelvis Facebook. Se däremot till att frågorna är få och enkla att svara på. Få personer har tid eller lust att svara på långa enkäter. Se även till att belöna deltagarna med exempelvis en rabattkod eller en annan förmån. 

Identifiera dina målgrupper. Det kommer att hjälpa dig att utveckla ditt företag och nå ut till fler kunder, oavsett hur nischad eller bred din verksamhet är.