Hur fungerar internet?

Man får väl ändå säga att internet är en av de saker som har tagit världen med storm. Tänk efter så mycket som har förändrats jämfört med tiden innan internet fanns. I princip allt man kan tänka sig idag, kan på något sätt läggas upp online. Och när det sker så korsar informationen landsgränser och världsdelar. Många har idag svårt att föreställa sig en värld utan internet eller datorer.

Datorerna har på något vis har gjort världen mer global. På internet behöver du inte varken pass eller flygbiljetter för att hoppa från land till land. Eftersom många av oss lever i en allt mer digital värld, och allt mer av de som fyller våra dagar och liv har med datorer att göra, så kan det vara bra att känna till lite om hur datorerna faktisk arbetar. Hur fungerar datorerna egentligen, vad är det som styr och hur är allt uppbyggt?

Mycket av det som våra små och kompakta datorer idag klarar av krävdes det, för inte alls länge sedan, stora datamaskiner för att lösa. Vissa så stora att de fyllde ett helt rum sägs det. Ja, visst har själva maskinen – datorn alltså – blivit bättre med åren. Men i mångt och mycket handlar det egentligen om vad för något vi fyller upp våra maskiner med. Man kanske kan säga att det är lite som med oss människor, hur stora och starka vi än är så måste vi har mat i magen – som förvandlas och blir till energi. För att det är den som det sägs att vi använder oss utav, när vi utför fysiska aktiviteter med vår kropp eller när vi använder vår egna dator – det vill säga tänker.

På samma sätt som vi fyller oss med näringsrik och bra kost behöver vi fylla våra datorer med bra saker, för att de ska kunna åstadkomma alla de komplicerade uppgifter vi ger dem, till exempel när vi vill byta bakgrundsbild, skratta åt ett roligt videoklipp på youtube eller något annat viktigt.

Vad är det då vi behöver fylla datorerna med för något? Det är naturligtvis program som kan utföra alla olika uppgifter som vi vill ha lösta. Det skulle exempelvis, som ovan nämnt, kunna vara att besöka en hemsida på internet, spara och organisera fotoalbum och bilder i mappar, från alla våra roliga semestrar utomlands, eller skriva en skoluppsats och inte minst för att skydda datorn. Skydda datorn tänker du?

Ja, för precis som i det fysiska samhället finns det bakterier i form av virus på internet och det kan infektera din dator. När vi människor blir förkylda brukar vila och vätska vara rekommenderat sägs det. Men det fungerar inte på våra datorer. De behöver program som skyddar dem ofta kallat virusskydd, virusprogram, brandvägg – kärt barn har många namn. Tillsammans med alla andra program som finns i datorn kallas detta på datornspåk mjukvara. Det är den som sätter igång maskineriet och får våra datorer till att jobba och utnyttja alla de bra saker som de består av. Man skulle kunna säga att det fungerar som datorns mat och potatis. Det är alltså mjukvaran som din dator består av som gör att den så bra och fantastisk som den är!