Mobila webbplatser

mobil webbplats

Allt fler surfar in på företagens webbplatser med mobilen, när kunder söker på ditt varumärke eller företag i sin Smartphone förväntas relevant information och en webbplats anpassad för mobilen. Det gör att det är viktigt att webbplatsen ser bra ut på den mobila skärmen. Dina besökare vill snabbt hitta vad de söker, vilket de gör om ditt företag har en mobil hemsida anpassad för smartphones.

Mobil webbplats, responsiv design eller app för mobilen?

Vi utvecklar webbplatser som är anpassade för mobila webbläsare. Det handlar inte bara om att använda rätt teknik, utan även om själva kundupplevelsen. Surfa gärna in på vår webbsida med din mobil så ser du ett exempel på en responsiv webbplats.

Mobil webbplats – Tre olika utvecklingsmöjligheter

Många företag pratar om appar för mobilen, vårt råd är att börja med grunden först och sedan skaffa en mobilanpassad webbplats. Idag finns det tre sätt att skapa en mobil webbplats på. Appar som man laddar ner och installerar på sin telefon, en separat mobilwebbplats och så finns det responsiv design. Dessa tre olika alternativ har både för och nackdelar, vad som är bäst beror på vilken användningsområde man har.

Vad är en Mobil Hemsida/Mobilanpassad webbplats?

En mobil hemsida fungerar på det sättet att när en besökare genom sin mobila enhet surfar in på webbplatsen skickas de automatiskt vidare till en mobilwebbplats. Här brukar man även fråga om besökaren vill stanna på den mobila sidan eller besöka den vanliga hemsidan.

Fördelar med Mobil hemsida:

 • Man kan anpassa innehållet efter det den mobila besökaren oftast efterfrågar som t.ex. att visa karta och telefonnummer. På det sättet kan man ha en separat informationsstruktur.
 • Kort utvecklingstid och kostnadseffektivt, vilket gör att man på kort tid kan ha en mobilanpassad webbplats.

Vad är en app?

En app laddas ner via iTunes, Android Market eller Windows. Apple måste godkänna appen, en app tar också längre tid att utveckla. En app är generellt snabbare och kan även skicka push notifikationer till mobilen samt använda sig av GPS, kameran m.m. En webbapplikation kan även köras i offline läge utan kontakt med internet.

Fördelar med webbapplikation:

 • Stöd för att använda mobilens funktioner som kamera, gps m.m. fullt ut, vilket göra att man har större möjligheter att optimera användarupplevelsen.
 • Man kan använda webbappen utan uppkoppling mot internet.

Vad är responsive webbdesign?

Responsiv webb eller responsiv design är en layout som automatiskt anpassar sig efter besökarens skärmupplösning. Besökaren får alltså en anpassad layout oavsett om man använder en surfplatta, mobil eller dator. Ni kommer att spara tid då ni slipper administrera två olika webbplatser. En responsiv webbplats är dessutom bättre ur SEO synpunkt eftersom ni undviker risken för duplicerat innehåll (duplicate content) och slipper göra ompekningar och att sökord rankar på den mobila sidan istället för den vanliga.

Fördelar med responsiv design:

 • Fungerar på flera olika enheter.
 • Enklare uppdatering av innehållet på webbplatsen då det inte behöver skapas dubbelt på flera ställen.
 • Framtidssäkrad.
 • Det tekniska arbetet blir enklare.

Vad skall jag då välja?

 • Kommer kunden att ladda ner en app? Finns nyttan, lojaliteten och viljan hos kunden att ladda ner och använda en app?
 • Vad har ni för budget? Generellt kostar appar mer än mobil anpassade hemsidor.
 • Hur ofta besöker användaren webbplatsen?
 • Vad vill den mobila besökaren? Vill man visa bara utvalda delar av webbplatsen?
 • Kommer vi att bygga om webbplatsen inom en snar framtid?

Tips för att få en bra mobil hemsida

 1. Call to action, lyft fram det som ni tror den mobila besökaren vill göra. Det kan vara: kontaktuppgifter, vägbeskrivning, boka, öppettider, hitta närmsta inköpsställe etc.
 2. Avgränsa innehållet, den mobila besökaren vill inte läsa allt om bolaget, referenserna m.m.
 3. Tydlig text och stora knappar. Mobila besökare söker efter snabb information och inte långa texter.
 4. Tänk mobil app. Den mobila besökaren är van vid att “swipe:a”, att scrolla, att låta sidorna flyta. Tänk på att ditt företag ger en modern look om känslan är “app”.
 5. Driv hela tiden mot er konvertering. Vad ni vill att den mobila besökaren till slut skall göra.